Helemaal handgemaakt. Vakwerk!

Wilt u een vaandel laten, maken, dan kunnen we u om te beginnen al helpen vanaf het ontwerp. Vooraf ontvangt u een visualisatie (tekening) van het vaandel, zodat u zich een goede voorstelling kunt maken van het resultaat. Vervolgens kunt u kiezen uit heel veel verschillende stoffen, formaten en verdere benodigdheden. Daar gaan onze zeer vaardige handborduursters mee aan de slag. Zij hebben de kunst van het borduren van een vaandel vaak van jongs af aan meegekregen. Uw vaandel is bij hen letterlijk in goede handen.

vaandels-home

Hoe we een vaandel maken

Al onze vaandels worden op traditionele wijze gemaakt in ons eigen atelier. Aan de start van de productie gaat een hele weg vooraf. Allereerst wordt er een ontwerp (visualisatie) van het vaandel gemaakt. Daarvan maken we vervolgens een tekening om op de basisstof te leggen. Door middel van een prikproces zetten we de tekening over op de basisstof van het vaandel, om zo de tekening gemakkelijker te kunnen borduren. Bij een dubbelzijdig vaandel worden na het borduren de twee geborduurde zijden van het vaandel met elkaar verbonden met daartussen een voering voor de stevigheid. Bij een enkelzijdig vaandel wordt de achterzijde van het vaandel gevoerd met damast. Voor de grote vlakken van het vaandel wordt er samen met de borduring ook gebruikgemaakt van een applicatie.
Om het vaandel af te maken, kunnen we rondom goudgallon bevestigen, en eventueel goudfranjes. We gebruiken daarvoor duurzame franjes met metalen deeltjes. Zo krijgt uw vaandel een exclusieve uitstraling.

De bovenkant van het vaandel wordt voorzien van een tunnel of lussen om de stok door te kunnen steken. Bij een dubbelzijdig vaandel, wordt normaal gesproken het vaandel aan de linkerzijde voorzien van een tunnel voor de vaandelstok.

Een leven lang mee

Een geborduurd vaandel gaat een heel leven lang mee. Het moet dan wel op de juiste manier worden gebruikt en opgeslagen. De aanschafkosten van een geborduurd vaandel liggen hoger dan die van een bedrukt vaandel, maar rekening houdend met de levensduur is een geborduurd vaandel uiteindelijk goedkoper. Goedkoop is dus ook bij vaandels duurkoop. Een geborduurd vaandel heeft bovendien een exclusievere uitstraling.